Thursday, September 10, 2009

SUDUT INFO:-

KELEBIHAN 10 AKHIR RAMADHAN


Sedar tidak sedar, kita dah masuk sepuluh terakhir Ramadhan, di mana ada satu malam yang sesiapa beribadat pada malamnya akan di gandakan amalan selama 1,000 bulan.... maka marilah sama-sama kita merebut peluang keemasan ini........

Antara kelebihan malam 10 terakhir Ramadhan adalah:-
> Nabi Muhammad saw memperbanyakkan ibadat pada malam 10 terakhir Ramadhan melebihi malam sebelumnya. Saidatina Aisyah berkata maksudnya;

"Rasulullah apabila masuk malam 10 terakhir Ramadhan, Baginda menhidupkan malam (dengan ibadat), mengejutkan keluarganya (bangun beribadat), bersungguh-sungguh(dalam beribadat) dan uzlah(mengasingkan diri) daripada isteri-isterinya." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

> Pada malam 10 terakhir ada satu malam yang dinamakan Lailatul Qadar (malam yang mempunyai berkat dan keistimewaan yang banyak).
Pada malam inilah diturunkan al-Quran seperti firman Allah bermaksud:

"Sesungguhnya Kami menurunkannya (al-Quran) pada Lailatul Qadar" (Surah al-Qadar, ayat 1)

Ibn Abbas berkata: "Allah menurunkan al-Quran sekali gus dari Al-luh Al-Mahfur ke Bait al-E'zzah yang terletak di langit dunia. Kemudian ia diturunkan secara berperingkat-peringkat kepada Rasulullah selama 25 tahun.

> Lailatul Qadar disifatkan lebih baik daripada 1,000 bulan. Perkara ini seperti firman Allah bermaksud: "Lailatul Qadar lebih baik daripada seribu bulan" (Surah al-Qadar ayat 3)
> Malam ini juga disifatkan sebagai malam berkat, firman Allah bermaksud: "Sesungguhnya kami turunkn (al-Quran) pada malam yang diberkati." (Surah al-Dukhan, ayat 3)

Pada malam ini juga turunnya malaikat. Malaikat turun bersama-sama berkat dan rahmat Allah yang dikhaskan untuk malam ini.
> Ditetapkan umur, rezeki dan ajal manusia. Firman Allah bermaksud: "Pada malam itu (Lailatul Qadar) dijelaskan segala urusan yang penuh hikmah." (Surah al-Dukhan, ayat 4).
Maksud 'urusan yang penuh hikmah' adalah pada malam itu Allah menentukan umur, rezeki dan ajal manusia.

> Allah mengampunkan hamba-Nya yang menhidupkan malam itu dengan penuh rasa keimanan dan pengharapan.

Bilakah Lailatul Qadar? Nabi Muhammad bersabda bermaksud: "Carilah Lailatul Qadar pada malam terakhir Ramadhan." (Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)

Rasulullah bersabda lagi bermaksud: "Carilah Lailatul Qadar pada malam ganjil pada 10 malam terakhir." (Hadis riwayat Bukhari)

Imam Nawawi berpendapat bahawa memandangkan hadis yang menceritakan mengenai Lailatul Qadar berselisih pada waktunya, maka ini menunjukkan bahawa malam itu berpindah-pindah pada setiap tahun.

Dalam sebuah hadis riwayat at-Tirmizi, Ahmad dan Ibn Majah bahawa Aisyah bertanya kepada Rasulullah: "Wahai Rasulullah, sekiranya aku berada pada Lailatul Qadar, apa yang aku perlu buat? Baginda menjawab: katakanlah (maksudnya): "Ya Allah, sesungguhnya engkau Tuhan Yang Maha Mulia dan Maha Pengampun, maka ampunkan dosa-dosaku."

> Iktikaf pada malam 10 terakhir Ramadhan yang mana fadilatnya lebih banyak daripada hari biasa. Maksud iktikaf di sini adalah mendampingi masjid untuk mentaati Allah.

Rasulullah tidak pernah sesekali pun meninggalkan iktikaf pada 10 malam terakhir Ramadhan hingga Baginda wafat.

>Syarat sah iktikaf: Islam, berakal, tidak berjunub dan bersih daripada haid dan nifas bagi perempuan.

> Niat: Iktikaf adalah ibadat yang tidak sah melainkan dengan niat.

> Masjid: Iktikaf hendaklah dilakukan di Masjid.

> Waktu bermula iktikaf: Seseorang yang ingin beriktikaf hendaklah masuk ke dalam masjid sebelum terbenam matahari ke 20 Ramadhan.

>Waktu terakhir iktikaf: Berakhirnya iktikaf adalah selepas terbenamnya matahari pada hari terakhir Ramadhan.

Perkara yang membatalkan iktikaf:

> Keluar dari masjid tanpa hajat dengan sengaja.

> Murtad.

> Hilang akal kerana gila atau mabuk.

> Datang haid atau nifas.

> Jimak, Firman Allah bermaksud: "Dan jangan dekati (jimak) mereka (isteri kamu) dalam keadaan kamu beriktikaf dalam masjid." (Surah al-Baqarah, ayat 187)

Perkara yang sunat dilakukan:

> Memperbanyakkan ibadat sunat seperti solat, membaca al-Quran, tasbih, tahmid, takbir, istighfar, selawat dan doa.

> Menghadiri majlis ilmu, mengulang kaji kitab hadis, tafsir, sirah nabi dan sebagainya.

Perkara yang harus dilakukan:-
> Keluar daripada masjid kerana hajat seperti keluar untuk mengucapkan selamat tinggal kepada saudara mara, menziarahi kematian atau orang sakit.
> Begitu juga harus hukumnya mandi, memotong rambut, kuku, memakai pakaian yang bersih dan wangi-wangian.
Petikan Panduan Puasa Ramadan terbitan Jabatan Kemjuan Islam Malaysia.

1 comment:

Pekida Bukit Beruang said...

marilah kita mencari lailatul qadar